„Prostory na první schůzky nám nabídla rehabilitace Kateřina v Jílovém. Tam nás, rodiče handicapovaných dětí, napadlo, že by bylo skvělé, kdybychom našim dítkám zpestřili jejich dny," popisuje začátky jedna z maminek,  Dita Szymanská.

Maminky proto oslovily vedení Domu dětí a mládeže 
v Děčíně na Teplické ulici – 
a uspěly.

„Hradíme jim materiál či pomůcky," říká ředitelka DDM Světlana Hochwalderová s tím, že jde zřejmě o jediný takový kroužek v Česku při DDM.

„Hledali jsme na internetu, ale nenašli. Kdysi byl jeden takový v Teplicích, ale ten zrušili," říká ředitelka.

To ale v Děčíně nehrozí. O Krůčky je totiž zájem, celkem je tu zaregistrováno 21 dětí 
s rodiči.

Děti se na kroužku zdokonalují pomocí ergoterapie, muzikoterapie či canisterapie, kdy za nimi dochází cvičitelka se psem. Do činnosti kroužku se zapojují nejen děti, ale i rodiče.

„Nedílnou součástí je i výměna zkušeností, informací a kontaktů," říká Szymanská a dodává:  „Na Krůčky chodí děti  různého věku a handicapu, proto se snažíme program  přizpůsobit  a upravit tak, aby to bylo pro ně zábavné a hravé."

Samotný průběh kroužku naplňuje známé heslo „škola hrou."

Pro ty, kteří nemají žádnou zkušenost s dětmi, musí průběh kroužku chvílemi připomínat neorganizovaný chaos.

„Například při jedné části ergoterapie, kdy děti vytvářejí obrázek a sedí u stolečků, to vypadá takto: děti barvy nezajímají a papír ignorují, pak je správně motivujeme, na každého platí samozřejmě jiné lákadlo, což následně vyvolá skoro „davový" zájem o vše barevné a maluje se na vše – ruce, vlasy, stůl, ale trefíme se i na papír a po pár minutkách máme krásná sluníčka. Děti čeká odměna a nás bleskový úklid všeho, i dětí, neboť následuje muzikoterapie, kdy se děti promění ve složité hudební těleso, které vyluzuje záhadné zvuky, které doprovází hudba z CD přehrávače," popisuje Szymanská.

Proč to maminky dělají? Baví je to.

„Naše děti jsou pro nás nehasnoucí inspirací a tak díky jejich trošku jinému pohledu na svět objevujeme další možnosti či nápady, které bychom rádi přivedly k životu. Neboť každá „nová" věc, zkušenost či zážitek pak vykouzlí na jejich tvářích úsměv či uslyšíte výsknutí nebo zaslechnete tlesknutí, pro které pak s chutí podnikáte další nelehké krkolomnosti v našem byrokratickém světě," uzavírá Szymanská.

V DDM, kde Krůčky našly zázemí, by jim v budoucnu mohlo být ještě lépe. Podle ředitelky je totiž v plánu stavba výtahu právě v budově na Teplické ulici. Rodiče to uvítají – některé z dětí jsou totiž postiženy nejen mentálně, ale i fyzicky a do klubovny, kde kroužek probíhá, je musí rodiče nosit.

Krůčky navíc čeká další podpora – 20. června proběhne v děčínském Hudebním klubu Aréna charitativní koncert. Vstupné je 70 korun. Na akci se představí hned několik hudebních skupin.

Koncert: Info:

Charitativní koncert „Pro Krůčky" se bude konat v Hudebním klubu Aréna 20. června od 16 hodin.
Na programu bude dětská diskotéka, Pepe kouzelník či vystoupení mažoretek.

Od 18 hodin pak začnou koncerty, vystoupí například Top Secret, Dialog, Manic či Paka v Saku.

Přispět Krůčkům můžete i na účet 20232431/0100 , VS 414