Finále nejvyšší tuzemské basketbalové soutěže mužů je tady. Ve středu se nymburští šampioni postaví v prvním zápase série hrané na tři vítězné zápasy od 17.30 hodin mužstvu Děčína, pro které je boj o titul historickým mezníkem.

Jasným favoritem je od začátku soutěže tým Nymburka. To musí potvrdit také v této sérii. Oba kluby se potkají ve finále vůbec poprvé. „Je to vyrovnaný tým, který nemá jednoho nebo dva hráče, kteří je vyloženě táhnou. I když je pravda, že v play off se Tomáš Vyoral vykrystalizoval v jejich nejnebezpečnějšího hráče na perimetru. U Děčína se ale jedná spíše o týmový projev," hledá nejsilnější stránky soupeře Jiří Welsch, který povede svůj tým do boje jako kapitán. „Necítím větší odpovědnost než v jakémkoliv jiném zápase v průběhu sezony," uvedl v klidu zkušený borec.

Úřadující český šampion měl dlouhou pauzu bez utkání. Víc než týdenní pauzu měl ale i Děčín, který vstoupí do finále po devíti dnech od postupové bitvy v semifinále s Prostějovem. „Je těžké vyplnit patnáct dnů bez zápasu, zvlášť když jako tým jsme zvyklí hrát od října do dubna v pekelném zápasovém rytmu. Po semifinále jsme si dopřáli čtyři dny volna a to pamatuji jen o Vánocích. Vrátili jsme se v pondělí, kdy jsme se zase dostávali do správného rytmu. Vyvrcholilo to sobotním tréninkem, kdy jsme se rozdělili na dva týmy a proti sobě si zahráli. Je opravdu těžké udržet kompetitivitu, vytvářet nátlak. Doufám, že máme tak zkušený tým, abychom tohle všechno ustáli," říká před prvním mačem nejzkušenější hráč nymburského týmu Jiří Welsch.

„První zápas bude hodně těžký. Po tak dlouhé době to bude chvíli trvat, než se hráči dostanou do varu. Přeci jen jsme celou sezonu zvyklí na jiné zápasové tempo," uvažuje nahlas nymburský pivot Pavel Houška. Pro něj bude finále prestižní, neboť nastoupí proti svým kamarádům a bývalým spoluhráčům.