Mladý rozehrávač Tomáš Vyoral už ale dávno vyhlíží finále proti silně favorizovanému Nymburku. „Musíme hrát hlavně dobrou obranu. Otázkou je, jak k tomu Nymburk přistoupí," má jasno Vyoral.

Tome, jaké byly vůbec postupové oslavy?
Užili jsme si je. Týmově se slavilo i v Praze. Povedlo se to. Ale všechno bylo v rámci mezí, teď nás čeká finále. Čas na další slavení budeme mít ještě po sezoně.

Co podle vás zpětně rozhodlo o vyřazení Prostějova?
Bojovnost, domácí prostředí a možná fakt, že Prostějov už po finále nešel tak, jako my. Protože my jsme za tím šli fakt naplno.

Vy jste se ve čtvrté čtvrtině rozehrál k parádnímu výkonu. Co na váš výkon říkal váš otec, nebo vaše sestra?
Pár gratulací mi přišlo, ale vše v rámci mezí. S tátou jsme se po zápase jen pozdravili, nebylo moc času a prostoru. Pak jsem ale s ním i se ségrou samozřejmě mluvil. Oba mi ještě jednou gratulovali a popřáli hodně štěstí do finále. Hlavně ať jsme prý Nymburku důstojným soupeřem.

Nezasloužila by si nejvyšší basketbalová soutěže právě takové finále, jako byly vaše souboje s Prostějovem?
Je pravda, že Nymburk lize dominuje už dlouho. Pro diváky by bylo asi lepší, aby v lize nebyl. Ale to nejde. Pro nás je finále proti takovému soupeři obrovským zážitkem. Chceme si to užít a alespoň jeden domácí zápas vyhrát.

V pondělí se bude hrát druhý zápas na děčínském zimáku. Jaký je váš názor?
Je dobře, že to bude na zimáku. Mělo by přijít více lidí. Tedy doufám. Kdo říká, že nebudeme mít domácí prostředí, tak se mýlí. Pokud dorazí přes dva tisíce lidí, bude to paráda, fanoušci budou za námi. Myslím si, že je jedno, jestli se bude hrát v Maroldovce, nebo na zimáku.

V pondělí vyšla do světa zpráva, že pro zranění nebude k dispozici Anthony Tucker. Jaká to bude pro vás komplikace?
Hodně velká, Tony byl náš nejlepší střelec v sezoně. Organizace hry teď bude těžší, já jsem vlastně jediný rozehrávač. Asi budu více vytíženější. Tedy pokud se mi bude dařit. V opačném případě bude muset zaskočit Pavel Bosák, nebo Luboš Stria. Ale věřím, že to zvládneme.

Mají děčínští Válečníci nějaký recept na Nymburk?
Musíme hrát hlavně dobrou obranu a udržet Nymburk pod 75 bodů. Jestli nebudeme mít kvalitní defenzivu, bude to těžké. Záleží také na tom, jak k tomu Nymburk přistoupí.

Nebojíte se, že ve finále na venkovních zápasech nebude panovat taková atmosféra, jako v Děčíně?
Co vím, tak je už snad plný jeden autobus našich fanoušků. Vždy, když s námi někde byli, vnímali jsme je. Atmosféry se nebojím, i Nymburk má své fanoušky.