Basketbaloví Válečníci v neděli jako první v sezóně dobyli palubovku prostějovských Orlů.

Velmi cenný skalp v podobě vítězství 91:76 přinesl ještě jeden osobní bodový milník. Robert Landa, dvaatřicetiletý pivot, se v Prostějově přehoupl přes metu 1000 bodů, které od roku 2010 dokázal nastřílet 
v děčínském dresu. „Hlavně, že jsme v Prostějově vyhráli. Týmový úspěch stavím nad ten osobní," skromně pravil rodák z Českých Budějovic.

Roberte, gratulace k vašemu překonání tisícibodové hranice 
v dresu Válečníků. Sledoval jste nějak pohyb vašich bodů?
Abych pravdu řekl, tak si to nehlídám. Ale mám dobrého kamaráda v Českých Budějovicích, který mi to cestou 
z Prostějova hlásil. V pondělí ráno mi navíc gratulovali kluci z týmu. Je to milé, ale týmový úspěch stavím nad ten osobní. Větší radost jsem měl 
z toho, že jsme zvládli těžký zápas.

První poločas vám ale na palubovce Orlů nevyšel. Domácí vám za první dvě čtvrtiny nastříleli 51 bodů. Co bylo špatně?
Věděli jsme, že Prostějov je doma velmi silný. Nám navíc chyběl Stria a Houška. Nikdo tady před námi nevyhrál, 
i Nymburk si tady vylámal zuby. Domácí trefovali těžké střely, konkrétně se dařilo 
Talleymu. Orli mají útočný tým, neradi brání. Dokud měli energii, tak roztočili pěkný kolotoč. Měli jsme tam několik zbytečných ztrát. V poločase jsme nastříleli čtyřicet bodů. Na venkovní utkání je to dobré, ale v obraně to trochu hořelo.

ROBERT LANDA, pivot BK Děčín, nastřílel v dresu Válečníků přes 1000 bodů.Ve druhé půli jste se ale nadechli k famóznímu obratu. Co jste tedy oproti té první zlepšili?
V poločase změnil trenér taktiku a my jí do puntíku splnili. Navíc se opět projevila naše větší rotace, Prostějov to prakticky odehrál v sedmi lidech. Domácí přestali trefovat těžké střely, nedařily se jim trestné hody, byla na nich pak vidět i frustrace. My jsme byli nahoře, vycítili moment, kdy byl Prostějov dole. Začaly nám tam padat trojky, využili jsme všech slabin, které nám Prostějov nabídl.

Ve vašem týmu se nenajde ryzí střelec, spoléháte na týmový výkon. Ovšem nyní se střelecky utrhli oba rozehrávači Tucker 
s Vyoralem. Dohromady nasázeli 55 bodů. To je úctyhodná bilance, nemyslíte?
To, že se kluci takhle rozstříleli, bylo parádní. Ale to byla i součást naší taktiky. Prostějov má vysoké pivoty, pod košem tedy není moc místa. Kluci to správně brali na sebe. Buď stříleli za clonou 
z perimetru, nebo podnikali ostré nájezdy pod domácí koš. To byl náš plán. Orli jsou jedním z nejtěžších soupeřů v lize. Nesmíte nic podcenit, je potřeba být celou dobu ostražití.

Do konce základní části je ještě daleko. Přesto může mít vítězství na prostějovské palubovce 
v boji o druhou příčku cenu zlata.
To máte pravdu. Je to jeden ze soupeřů, s kterým se budeme do konce základní části přetahovat. Má to i svou váhu v souvislosti se vzájemnými zápasy. Ale do konce je ještě dlouhá cesta. Prohrát můžete všude, nám se to povedlo třeba s posledním Brnem. Je nutné, abychom zůstali v klidu 
a stále hráli to, na co jsme zvyklí.

Teď se musíte přepnout na 4. kolo v poháru. Ve středu přivítáte Ústí nad Labem. Jak se vůbec k pohárové soutěži stavíte?
Letos je pohár zajímavější, jelikož se do něj nepřihlásil Nymburk. Máme šanci to v něm dotáhnout co nejdál. Rozhodně se nebudeme šetřit, ve středu by měl být k dispozici 
i Luboš Stria. Nevyjdeme ze zápasového rytmu. Sice jsme Ústí dvakrát porazili, ale derby vždy smrdí průšvihem. Navíc se jim podařil poslední zápas proti USK, změnili taktiku a na to se musíme připravit. Nebudeme se ale šetřit, chceme vyhrát.

Pak přijde na řadu opět ligová soutěž. Před pětizápasovým venkovním tripem hrajete doma s Brnem a Kolínem. Povinnost vám velí tyto zápasy vyhrát, souhlasíte?
Máte pravdu. Chceme udržet domácí palubovku a to se nám daří. Navíc by to pro nás byla vzpruha před těžkou venkovní sérii. Uvidíme, jak se s tím popasujeme.