Oba týmy ve čtvrtfinále splnily roli favorita, k postupu jim stačilo sehrát shodně pět zápasů. Pardubice vyřadily Svitavy, Děčín zase Kolín.

Teď se tradiční soupeři postaví v semifinále play-off nejvyšší basketbalové soutěže proti sobě. Série, která se hraje na čtyři vítězné zápasy, začíná v úterý od 18.00 v Pardubicích. „Naším cílem nemůže být nic jiného než minimálně jedna výhra z úvodního dvojutkání. Bude to ale těžký úkol, kvalita a síla v domácím prostředí je u Pardubic zjevná celou sezonu," má jasno děčínský trenér Pavel Budínský.

TOMÁŠ POMIKÁLEK po utkání s Kolínem imitoval se spoluhráči kuželky.
Poslední zápas? To byla taková třešnička na dortu, usmíval se Pomikálek

„Děčín je tým, proti kterému opravdu nemáš šanci, když nebudeš hrát každým okamžikem ne na sto, ale na sto deset procent. Jeho devízou je i velká zkušenost, i proto, že v posledních dvou letech hrál finále," pravil trenér Pardubic Levell Sanders.

Pohled do historie vzájemných utkání play-off v poslední desetiletce není pro Děčín příliš příznivý. Hned třikrát Beksa svého soupeře „vyšoupla" ze čtvrtfinále. V roce 2008 vedl Děčín 2:1 na zápasy, tehdejší BK Synthesia vyrovnala a pak výhrou 76:66 zmrazila bílomodré peklo. O dva roky později pak Pardubice nedovolily Děčínu uhrát ani jeden zápas, po vítězství 3:0 šly dál.

Nejčerstvější zkušenost obou týmů se datuje do sezony 2012/13. Za stavu 2:2 se hrálo v Děčíně, Severočeši minutu před koncem vedli o osm bodů. Nakonec ale padli 81:82. „Byla to pro mě jedna z nejsmutnějších proher v životě, pamatuji si na to moc dobře. Už to vypadalo, že to zvládneme. Ale nakonec se radoval soupeř. Je pravda, že mě tato porážka naopak posunula v myšlení a přijímání porážek úplně jinam. Takže jsem si z toho vzal i něco dobrého," pravil kapitán BK ARMEX Děčín Jakub Houška.

PÁTÉ ČTVRTFINÁLE. Děčín doma přivítal Kolín.
FOTO: Splněno! Válečníci přejeli Kolín a budou hrát o medaile

„Stál jsem vedle naší lavičky, hala burácela, domácí fanoušci slavili postup. Minutu před koncem jsme prohrávali o osm bodů. Correy Muirhead však ještě nechtěl konec sezony a dotáhl náš k tým k fantastickému obratu a výhře. Euforie v našem týmu se nedá popsat," připomíná jeden z basketbalových zázraků generální manažer Pardubic Martin Marek.

V právě probíhajícím ročníku Pardubice čtyřikrát Děčín porazily, Válečníci slavili jediný triumf. „Pokud zastavíme jejich rychlé protiútoky, vypořádáme se s tvrdou obranou a v naší hře bude hodně pohybu bez míče se zlepšující se obranou, věřím, že máme šanci vyhrát," říká děčínský Tomáš Vyoral. „Pardubice moc slabin nemají. A ty, o kterých víme, nebudu rozhodně prozrazovat," dodal s úsměvem Jakub Houška.

BASKET - infografika.Zdroj: DENÍK/Richard Köhler