cem pro Děčín. Favorit čtvrtfinálové série play off potřetí porazil USK Praha, tentokráte 76:67 a postoupil mezi nejlepší čtyři celky Mattoni NBL.

Byla to ale dřina. „Ale každý zápas byl těžký, takže nás dnešní vývoj ani nepřekvapil,“ řekl děčínský křídelník Tomáš Pomikálek. Vysokoškoláci byli skoro celý zápas více než vyrovnaným soupeřem. Od úvodního hvizdu rozhodčího si USK držel mírný náskok, domácím se příliš nedařila střelba a tak po první čtvrtině vedli hosté 15:14. Ten samý obrázek byl k vidění i ve druhém dějství. Pražané byli stále o krůček napřed a Děčín, hnán skvělými diváky, marně hledal recept na pevnou pražskou obranu. V polovině utkání tak Děčín nečekaně prohrával 32:35.

Po změně stran se čekal domácí nápor, ovšem opak byl pravdou. Hostům se dařila střelba a zničehonic vedli 52:42. „Hlavně ve třetí čtvrtině měl soupeř neuvěřitelnou sérii. Skoro každému hráči USK tam najednou spadla trojka. Chvilku to vypadalo opravdu blbě,“ přiznal bojovník Pomikálek.

Domácí Válečníci ale do konce předposlední části hry stáhli stav na 54:56. O výhře pak rozhodl parádní vstup Děčína do poslední čtvrtiny. A když dvě minuty před koncem proměnil Pavel Houška pokus za tři body, domácí vedli 70:62 a vedení si udrželi. „Více jsme přidali v obraně a soupeř se nemohl prosadit. Dotáhli jsme to, dostali se přes ně a bylo hotovo. Prostě jsme si řekli, že do Prahy už nechceme jet,“ usmíval se děčínský basketbalista.

Děčín tak v semifinále narazí na silný Prostějov. „Tohle byla velmi obranná série. Nyní nás čeká Prostějov. Ten mi dobře známe, stejně tak zná Prostějov nás. Budou mít výhodu domácího prostředí. My však chceme alespoň jedno utkání v na palubovce soupeře vyhrát,“ dodal Pomikálek.

BK DĚČÍN - USK PRAHA 76:67

Nejvíce bodů: P. Houška 17, Burke 16, Stria 11, Pomikálek 8 – Sedmák 21, Hruban 12, Feštr, Slavík a Votroubek po 7.

Čtvrtiny: 14:15, 32:35, 54:56.

Trojky: 23/7:23/7. TH: 20/11:7/4. Doskoky: 36:31. Chyby: 15:21. Rozhodčí: Hruša, Macela, Kučera.

Konečný stav série: 3:0, postoupil Děčín.