Liberecký azyl poskytl českým basketbalovým reprezentantům ideální zázemí, přesto národní tým po týdnu mění v rámci severních Čech adresu a dle plánu se přesouvá do Děčína. Čas hledání a přípravných manévrů se trenérovi Pavlu Budínskému krátí, ostrý start v evropské kvalifikaci začne už za tři týdny. V Bělorusku.

K týmu se připojí i američtí krajánci Tomáš Satoranský a David Jelínek, kteří se zúčastnili zámořské letní ligy NBA. Kádr doplní i Ondřej Balvín, jenž s reprezentací do 20 let na mistrovství Evropy divize B vybojoval návrat mezi elitu. Naopak včera definitivně padla účast Jana Veselého z Washingtonu.

„V Liberci jsme vždy našli vynikající podmínky jak v hale, tak i co se týče možností venkovních tréninků, stravování a ubytování," říká trenér Budínský. Podobně vysoký standard očekává v Děčíně.

Na konci července se následně národní tým vydá na kvalitně obsazený turnaj do Tallinu, kde jeho formu prověří Estonsko, Gruzie a výběrem zámořské NCAA.

Zásadním bodem srpnového ladění bude turnaj v Chomutově, kde národní tým odehraje všechna kvalifikační utkání. Na zmiňovaném turnaji ho prověří Slovensko, Nizozemsko a Bulharsko.

První ostrý zápas sehrají Budínského svěřenci 15. srpna v Bělorusku. Do Minsku odlétají už tři dny před tím.
Prvním domácím soupeřem bude 18. srpna Itálie. „Věřím, že kapacitu 2 500 míst v chomutovské sportovní hale vyprodáme. Fanoušky čekají velké zápasy. Doma začínáme s Itálií, která představuje velkou kvalitu. Je to ta nejlepší pozvánka na celou kvalifikaci," uvedl Budínský.

A jen pro pořádek. V české skupině F budou vedle Běloruska a Itálie ještě Turecko a Portugalsko. Na mistrovství Evropy, které pořádá  od 4. do 22. září 2013 Slovinsko, postupují první dva týmy ze skupiny a čtyři nejlepší týmy ze třetích míst.

Nominace na přípravu a kvalifikaci o ME:

Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Sevilla/Šp.), Michal Čarnecký (Pardubice), Jakub Kudláček (Caserta/It.).
Křídla: Luboš Bartoň, David Jelínek (oba Badalona/Šp.), Vojtěch Hruban (USK Praha), Pavel Pumprla (Nymburk), Jiří Welsch (Charleroi/Belg.),
Pivoti: Ondřej Balvín (Sevilla/Šp.), Petr Benda (Nymburk), Tomáš Hampl (Cibona Záhřeb/Chorv.), Jakub Houška (Děčín), Kamil Švrdlík (Prostějov).
Náhradníci: Luboš Moravec (Svitavy), Jiří Jelínek (Kolín), Michal Šotnar (USK Praha), Štěfan Ličartovský (Kolín), Tomáš Pomikálek (Nymburk), Pavel Slezák (Prostějov), Luboš Stria (Děčín), Jaromír Bohačík (Prostějov), Aleš Chán (Keravnos).