Ještě není nic hotové, ale samozřejmě teď po tom důležitém vítězství v Ostravě to budeme chtít doma ukončit a postoupit do semifinále," řekl osmadvacetiletý děčínský pivot. Dnes od 18.00 je na programu třetí zápas. Válečníci, které na zteč jistě požene vyprodaná Maroldovka, mají mečbol. V případě vítězství postupují do semifinále!

Do druhého zápasu jste vstoupili skvěle, brzy jste vedli dvouciferným rozdílem, nakonec to ale bylo drama až do konce…

Do zápasu jsme šli s tím, že na ně vletíme a pokusíme si vytvořit určitý náskok, což se nám také díky velkému nasazení podařilo. Bohužel, do poločasu jsme trochu polevili a místo o třináct to bylo jen o sedm bodů. Ostravu asi nakoply ty dvě trojky Jurečky těsně před pauzou.

Proč jste ve druhém poločase o náskok přišli a museli se o vítězství strachovat až do posledních vteřin?

Místo, abychom navyšovali náskok a Ostravu dorazili, najednou jako bychom čekali, co se bude dít. Začali jsme dělat zbytečné chyby a domácí náš náskok postupně stahovali. Nástup do utkání jim nevyšel, ale v druhém poločase se zvedli. Oni jsou typičtí laufaři, když to padá, tak všem.

Do poslední minuty jste vstupovali už jen s jednobodovým vedením. Vyoral proměnil oba trestné hody, ostravský Jurečka pak zkoušel trojku, ale byl zblokován a vy mohli slavit. Který moment byl podle vás nejdůležitější?

Víte, v koncovce už rozhoduje všechno, je to vabank. Jednou z důležitých věcí, ale ne klíčovou, byla neproměněná šestka jejich rozehrávače Číže. Nevím přesně, kolik bylo do konce, tuším nějakých pět šest vteřin. Pokud by ji dal, bylo by vyrovnáno. Takhle nás hned faulovali, my oba trestné hody proměnili a už to dohráli.

Pojďme k vašemu výkonu. Jen za první poločas jste zaznamenal 17 bodů, v tom druhém přidal už jen dva body a v závěru na hřišti tak často nebyl. Proč?

Nechodil jsem na palubovku častěji z toho důvodu, že moje obrana je na bodu mrazu a my jsme potřebovali jejich akce hlavně ubránit.

Ve čtvrtfinálové sérii hrané na tři vítězství vedete 2:0 na zápasy, v sobotu doma už to, předpokládám, budete chtít dorazit…

Ještě není nic hotovo, ale samozřejmě teď po tom důležitém vítězství v Ostravě to budeme chtít doma ukončit, postoupit do semifinále a mít nějaký čas připravit se na další boje. Pořád jsme ale přes Ostravu nepřešli.

PAVEL BUDÍNSKÝ, TRENÉR BK DĚČÍN:

„O co se hraje v sobotu není třeba zdůrazňovat. Vítězství nás posune do semifinále, v opačném případě série pokračuje dál. Od Ostravy očekávám obrovské odhodlání, nasazení a vůli po vítězství. Zároveň se ale domnívám, že soupeř bude pod větším tlakem. My máme díky dvěma výhrám lepší pozici, navíc jsme doma s Ostravou v sezóně neprohráli. Co se týká samotné hry, musíme se znovu dobře připravit hlavně na kvality Adama Číže a Filipa Zbránka. Chtěl bych, aby tíha tohoto okamžiku a velká očekávání od našich fanoušků neparalyzovala těla ani mysl mých hráčů, ale byla naopak velkým oktanovým číslem našich pohonných látek."

OSTRAVA MÁ PROBLÉMY S KÁDREM!

Ostravští basketbalisté odehrají třetí zápas play-off v Děčíně bez Coreyho Muirheada, který má ze středečního ostravského utkání těžký výron v kotníku a jeho start je vyloučen. Navíc bude kouč Medvecký postrádat i dalšího hráče současné základní sestavy, devatenáctiletého Jana Lecza, kterého čeká play-off dorostenecké ligy. Bez zraněných pivotů Taylora Rohdeho a Frana Doughertyho tak do Děčína odjede jen torzo kádru.