Když hrál v Pardubicích naposledy, palubovku opouštěl zakrvácen na nosítkách. Děčínský basketbalista Jakub Houška se po třech měsících vrací do míst, kde místo bodů bojoval o život.Dnes se bude dohrávat utkání 2. kola Národní ligy mezi Pardubicemi a Děčínem, které bylo začátkem října ukončeno už po pár minutách poté, co se Houška zranil.

Kapitán Děčína se při pádu udeřil hlavou o zem a upadl do bezvědomí. Bezvládně ležel se zakrváceným obličejem. Ještě teď jde při vzpomínce na ten hrůzný okamžik mráz po zádech. Statečný Houška však žádným traumatem netrpí.

„Naštěstí si to nepamatuji, ani pořádně nevím, jak se mi to stalo, takže mě to netíží. To je pro mě jedině dobře," usmívá se dnes Houška, který si při smolném pádu přivodil otřes mozku, tržnou ránu na hlavě a zlomeninu ruky. „Už jsou to tři měsíce, to je dlouhá doba. Jsem v pohodě. Sice nosím přilbu, ale cítím se dobře," ujišťuje reprezentační pivot.

Na dnešní návrat do Pardubic se těší. Vzpomínkami na zranění se nehodlá rozhodit. „Člověk na to samozřejmě pomyslí, třeba když někoho potkám, tak si dělá srandu, ať se mi hlavně nic nestane, ale jinak na to nemyslím. Doteď jsem si na to pořádně nevzpomněl. Prostě tam pojedu jako ke každému jinému zápasu a doufám, že to dopadne dobře," vykládá Houška, kterému se před zápasem přihodila zajímavá příhoda. „Zvednu telefon a volá mi paní z pojišťovny z Pardubic, kde jsem uplatňoval pojistku za úraz. Nejdříve si myslela, že hraji za Pardubice, ale to jsme si nějak vysvětlili. Poté chtěla číslo konta a posléze říká, že ve středu mi bude posláno plnění. Tudíž v den, kdy se uskuteční opakování zápasu. Náhoda? A pak že neexistují…"

Do tvrdých soubojů pod košem půjde naplno, jakoby se  vůbec nic nestalo. „Myslím, že nebudu mít respekt. Ale nevím, co se může z psychologického hlediska stát… Před zápasem si na to asi vzpomenu, ale během hry na to myslet nebudu, to myslím na jiné věci, které jsou důležitější."

Vůdce „Válečníků" bude mít v hlavě jen vítězství. Pokud Severočeši těžkou bitvu zvládnou, uspějí už počtvrté po sobě. Pardubice zas budou útočit na osmou výhru v řadě. „Bude to těžké, ale my jedeme do Pardubic s otevřeným hledím a chceme tam vyhrát," zvolal Houška. „Jsme na vítězné vlně a nechceme ji přerušit. Z Pardubic máme respekt, protože se jim také daří. Někomu skončí vítězná série, tak uvidíme, jak to dopadne."

Ligový tahák medailových aspirantů a rivalů z Pardubic a Děčína vypukne na východě Čech dnes od 18 hodin.