„Po prvním poločase, který se nám vůbec nepovedl, jsme se ve druhém poločase vrátili do zápasu a mohli klidně vyhrát. Zápas šel ale do prodloužení, které vyhrál Děčín," konstatoval kapitán Kolína David Machač.

„Musím za celý tým říct, že jsme moc rádi, že jsme tady vyhráli. A to ze dvou důvodů. Jednak proto, že jsme tady v základní části prohráli a také proto, že nejsme v úplné výsledkové pohodě. Prohráli jsme doma s USK a tak jsme si řekli, že si musíme nějakým způsobem napravit reputaci. Myslím, že pro diváka to bylo velmi dramatické utkání," řekl trenér Děčína Pavel Budínský.

Dlouho to vypadalo na jasnou záležitost Děčína. V první čtvrtině se oba týmy ještě přetahovaly o vedení, ve druhé čtvrtině ale přišel nápor hostů, kteří si postupně budovali náskok. Po sérii úspěšně zakončených akcí byl třináctibodový.

Na začátku třetí periody byl ještě o jeden bod vylepšený. To byl největší rozdíl mezi oběma soupeři v celém zápase. Kolín se snažil s nepříznivým skóre něco udělat, dlouho se mu to ale nedařilo. Hlavně ztrácel pod oběma koši. Přesto se před další přestávkou dotáhl na rozdíl šesti bodů (50:56).

Schylovalo se k dramatu. A také k němu došlo. Medvědi se do svého soka pořádně zakousli a během krátké chvíle dokázali vyrovnat. Bylo to kdo s koho. V závěru vrátil vedení hostům Jakub Houška, Horák ale stačil ještě před koncem základní hracího období vyrovnat. V poslední vteřině to zkoušel ještě obrátit Vyoral, jeho pokus za tři body ale trefil pouze obroučku.

O vítězi tak muselo rozhodnout prodloužení. V pětiminutovém nastavení už kraloval třetí tým tabulky. Kolín první body zaznamenal téměř po třech minutách hry. To už ztrácel šest bodů. Manko v bouřlivé atmosféře už smazat nedokázal. Připsal si tak devátou porážku v řadě.

„V prvním poločase nás Děčín přehrál pod košem. My měli deset doskoků, Děčín pětadvacet. Ve druhém poločase jsme začali více bojovat i doskakovat, hlavně v útoku. V posledních osmi minutách jsme změnili  obranu. I díky tomu jsme dokázali vyrovnat. V prodloužení jsme bohužel už v tomto trendu nepokračovali. Na hráčích byla znát únava, jak psychická, tak fyzická. Bohužel poslední dva měsíce jako tým nejsme v pohodě. V prodloužení toho zkušený Děčín využil. I tak bych ale chtěl svým hráčům poděkovat za bojovnost. Stejně tak i divákům. Věřím, že se to vše ještě zlepší a že play-off bude zajímavé. Vypadá to, že narazíme na Děčín," podotkl Predrag Benáček.

„Průběh v Kolíně je takový, že my se ujmeme vedení a vedeme o deset až dvanáct bodů, ale pak domácí v domácím prostředí začnou „bláznit", začnou hrát více jednoduše, začnou více trefovat a doskakovat a tím se vrací do zápasu. My jsme najednou přestali držet náš koncept hry jak v obraně, tak v útoku a šlo se do prodloužení, to jsme vyhráli 15:7. V poločase jsme byli spokojeni s obranou, po poločase jsme si mysleli, že útočný apetit tam může přijít a také přišel, ale my jsme propadli v obranném doskakování. V prvním poločase jsme povolili dva soupeři doskoky, ve druhém dvanáct. Myslím, že to bylo kvalitní utkání nadstavby," uznal Budínský.

Toho potěšilo i to, že Děčín zvládl v nadstavbě druhé prodloužení. „Za to jsme rádi, protože každý takový zápas je o psychice, kdy si musíte uvědomit koho bráníte, který hráč bude asi tím rozhodujícím faktorem, kdo vezme osud utkání do vlastních rukou," dodal.

„Bylo to opravdu silové utkání jak pod košem, tak na křídlech, což je opravdu také unikátní. Dnes se nám po dlouhé době podařilo téměř úplně odstavit útočný doskok. V tom jsme dělali v posledních zápasech největší chyby, kdy nás soupeři přeskákali. O zápase rozhodla čtvrtá čtvrtina, kdy jsme propadli. Jinak je to pro nás strašně důležitá výhra pro to, abychom si udrželi třetí místo. Věřím, že nás to znovu nakopne a budeme takto pracovat dále," řekl nejlepší hráč zápasu Tomáš Pomikálek.

Geosan Kolín - BK ARMEX Děčín 73:81 po prodloužení (18:19, 27:39, 50:56, 66:66)

Body: Skinner 15, Dixon 11, Horák 10, Hunt 10, Kerr 9, Bakić 7, Vocetka 6, Machač 5 – Palyza 13, Pomikálek 12, Vyoral 12, J. Houška 10, P. Houška 10, Bažant 6, Kroutil 6, Ježek 5, Šiška 5, Landa 2. Rozhodčí: Dolinek, Hošek, Nejezchleb. Střelba 2 body: 45/23:38/21. Trojky: 29/5:26/7. TH: 18/12:21/18. Doskoky: 37:47. Chyby: 22:22. Diváků: 600. Čtvrtiny: 18:19, 9:20, 23:17, 16:10 – 7:15. Hráč zápasu: Tomáš Pomikálek (Děčín).