Divácký rekord sice na zimním stadionu nepadl, více než tři tisícovky diváků ale vidělo parádní finálovou bitvu. Děčínští basketbalisté v ní mistrovskému Nymburku zle zatápěli. Nakonec ale padli a do odvety, která se hraje v úterý na palubovce Nymburka, jdou se ztrátou 11 bodů. Vidina mistrovského titulu je tak pro partu trenéra Budínského poměrně vzdálená. „Musím ale kluky pochválit, nenechali Nymburku nic zadarmo. Sice jsme prohráli, ale šance ještě žije," nevzdává se kouč Děčína.

Hosté dali v úvodu nažhavenému zimáku ledovou sprchu. Válečníci začali nervózně a Nymburk se dostal do vedení 13:0. A přesně náskok třinácti bodů si hosté po první čtvrtině hýčkali. Řádil hlavně Sant-Roos, který v ní nasázel hned šestnáct bodů a hned čtyři trojky.

„Ukázal svou extratřídu. Byl to rozdílový hráč," zdůraznil Budínský.

„Měli jsme skvělý začátek. A dobře jsme stříleli," měl jasno nymburský kouč Ronen Ginzburg.

Ve druhé čtvrtce ale Děčín postupně začal náskok obhájce titulu dotahovat. Když pak těsně před poločasem trefil Tomáš Vyoral tři body, smrštil se náskok Nymburka na sedm bodů.

„Chvilkami to bylo snad o dvacet bodů. Druhá čtvrtka nám dala víru a energii," všiml si Budínský.

Fanoušci si finále na zimáku užili.
PODÍVEJTE SE: Jak si fanoušci v Děčíně užili finálový zápas basketbalu

Po výměně stran na palubovce pokračovala vyrovnaná bitva. Válečníci drželi s favoritem krok, zastavovali jeho útočné choutky a sami se mu nenápadně přibližovali. Nymburk se začal trápit v útoku, na konci třetí fáze hry byl vidět hlavně Lukáš Palyza. Nejprve získal tři body, kdy přišel koš s následným faulem. Vzápětí trefil Palyza trojku a Děčín rázem ztrácel jediný bod. Chvilku před koncem ale proměnil dva trestné hody Sant-Roos a Nymburk si držel tříbodový náskok.

„To víte, že když to bylo o bod, tak se na to krásně koukalo," usmíval se kouč Děčína.

„Bohužel jsme neudrželi konstantní výkon. To se nám ve venkovních zápasech stává," povzdechl si Ginzburg.

Pokud konec třetí čtvrtiny dal Severočechům nadějí, úvod té poslední ji zhatil. Válečníci se dlouho nemohli prosadit, mezitím si Nymburk vytvořil přeci jen pohodlnější bodový polštář. Nakonec favorit vyhrál 82:71 a před odvetou má komfortní pozici.

„Bohužel v poslední čtvrtině jsme přestali hráč účelně a naopak hráli alibisticky a chaoticky. Kdybychom proměnili některé podkošové situace, mohlo to být jiné. Ale Nymburk měl na druhé straně to samé," připomněl kouč Děčína.

V úterý 23. května je na programu odveta v Nymburku. Obhájce a několikanásobný vítěz je blíž, než Severočeši.

„Samozřejmě to bude hodně těžké. Ale není to nereálné. Pokud bychom každou čtvrtku vyhráli o tři body, tak nakonec vyhrajeme o dvanáct a to by nám stačilo. Nymburk nás bude chtít co nejdřív zlomit. My mu to nesmíme dovolit," dodal Budínský.

„Máme sice solidní náskok a doma jsme prakticky neporazitelní. Ale rozhodně nemáme nic jistého. Je to poslední zápas sezóny, musíme do toho dát všechno," má jasno nymburský Petr Benda. „Nic nebalíme, míč je kulatý a může se stát všechno," pousmál se děčínský pivot Robert Landa. „Je to jen půlka zápasu. Rozhodně to tam nejedeme odehrát a převzít stříbrné medaile," podotkl Jakub Krakovič.

BK ARMEX Děčín - Basketball Nymburk 71:82 (19:32, 39:46, 60:63)

Nejvíce bodů: Krakovič 15, Vyoral 13, P. Houška 11, Palyza 10 – Sant-Roos 26, Allen 13, Meier 11. Fauly: 22:20. Trestné hody: 16/14 – 23/17. Trojky: 7:9. Doskoky: 41:44. Diváci: 3350. Stav série: 0:1.