Za to, že mají v klubu renomovaného reprezentačního trenéra Pavla Budínského, platí děčínští Válečníci daň. Nejinak je tomu letos, jejich kouč je u českého národního týmu. BK Děčín prožívá opět poněkud zvláštní léto. Možná více než jindy, neboť se reprezentace chystá na mistrovství Evropy a odmlka hráči – trenér bude na severu Čech delší než obvykle…

„Už jen z tohoto důvodu nemůžeme říct, že jde o klasickou letní přípravu. Trenér už je u nároďáku a ještě dlouho bude. A to je komplikace," řekl v rozhovoru pro Deník Lukáš Houser, generální manažer BK Děčín.

Kdo tedy tým připravuje?
Absenci hlavního trenéra se snažíme pokud možná co nejvíce eliminovat. Myslím, že nějaké problémy jsme vzhledem k této komplikaci pocítili už před rokem, kdy se před šampionátem hrála kvalifikace. Pomáhal nám atletický trenér Vladimír Hojka. Občas zaskočím já, jindy trenér boxerů Václav Němeček, občas trénují kluci sami. Lepíme to, jak se dá. Počítáme, že se Pavel Budínský vrátí v půlce září, pokud reprezentace postoupí do osmifinálové skupiny, tak ještě o několik dní později. A pak bude do startu NBL měsíc…

MATEJ VENTA - nová posila BK Děčín.Jste spokojen s podobou kádru?
Je složen vzhledem k finančním možnostem. Máme tady hráče, na které máme. Jsme spokojení, snad budeme konkurenceschopní.

Čekáte ještě na cizince, kteří do klubů chodí těsně před ligou?
Ne. Pokud se nestane nic zásadního, někdo se nezraní, tak je tento kádr konečný.

Jaké cíle do nové sezony máte? Přeci jenom odešli Pope, Sanders, Alič, předtím Pomikálek, Pavel Houška, Hatcher…
Ano, máme mladší tým, ale i tito hráči mají už něco odehráno a v kádru jsou i ti zkušenější. Chceme se dostat do play off, přejít přes čtvrtfinále a opět hrát o medaile.

Liga má jiný systém, základní část 44 kol, jiné bodování…
Dlouhodobě jsme prosazovali, aby zápasů bylo víc, jsme rádi. A bodování? To je daň za Nymburk. Ten by hrál jen část zápasů takto, nebo vůbec. Jsme rádi, že v NBL je.

V jaké je Děčín finanční kondici?
Z valné části máme sezonu pokrytou. Ta loňská byla hodně složitá, ale za pomoci města, stálých partnerů, nějakých nových kontaktů a i díky škrtům a úsporným opatřením  jsme z ní vyšli docela dobře. Všem v klubu jsme museli sáhnout na peníze, ale snažili jsme se to dělat tak, aby opatření bolela co nejméně.

BK Děčín: Personální obsazení hráčů a trenérů

KDO JE V KÁDRU:  M. Soukup, J. Kaša, L. Stria, P. Bosák, J. Jiříček, L. Bažant, L. Linhart, M. Venta, T. Vyoral.
KDO MÁ NADĚJI: Mladí hráči nejen z Děčína, kteří bojují o své místo v sestavě.
KDO CHYBÍ: Minulý týden to byl R. Landa, který měl trenérské povinnosti na ME s dívčím týmem U16. V úterý 13. srpna se k ostatním připojí. Dál chybí kapitán J. Houška, připravující se s národním družstvem na zářijové ME ve Slovinsku. A v neposlední řadě i trenér P. Budínský, mající stejné povinnosti. Připojí se v polovině září.
KDO TÝM TRÉNUJE: Při absenci P. Budínského zaskakují atletický trenér Vladimír Hojka, který působí u basketbalové reprezetnatce. S kondicí basketbalistům pomáhá  trenér děčínských boxerů Václav Němeček nebo zaskakuje generální manažer Lukáš Houser. 

Noví rozehrávači se těší na trenéra a děčínské publikum

Basketbalové Válečníky v létě opustili dva rozehrávači – Sanders a Pope. Na jejich místa vedení týmu angažovalo slovinského Mateje Ventu a také Tomáše Vyorala.

„Měl jsem nějaké nabídky 
TOMÁŠ VYORAL - nová posila BK Děčín.z Itálie, ale Děčín jednal daleko rychleji. Jsem rád, že budu hrát v Česku, hráči i fanoušci mne tady znají. Těším se na skvělé děčínské publikum. 
S nimi se tady bude hrát skvěle. Už se nemohu dočkat, až se bude hrát první domácí zápas," uvedl Venta.

Sám moc dobře ví, že jako elitní rozehrávač bude muset nahradit Sanderse, který odešel do Pardubic. „Jsme jiní hráči, jsem o trochu agresivnější. Ale bude to chvilku trvat, než se s týmem sehraji. Přesto věřím, že to bude klapat," dodal slovinský basketbalista.

V Nymburku se mu nedařilo, a tak s radostí přijal nabídku od Děčína. „Už se ani neohlížím, jestli jsem měl do Nymburku odcházet. Já i Matej se těšíme na spolupráci 
s Pavlem Budínským. Oba jsme jiní hráči a věřím, že se budeme doplňovat. Doufám, že Děčín svými výkony udržíme v prvních pěti nejlepších týmech v soutěži," uvedl Tomáš Vyoral.

Hráči z USA jsou sobci, tvrdí známý rebel Pavel Bosák

Má pověst zlého hráče, kterému občas rupnou nervy. Přesto by měl být Pavel Bosák (na snímku) pro děčínský basketbal dobrou posilou.

„Nic jsem nevymýšlel, za týden jsPAVEL BOSÁK - nová posila BK Děčín.me se dohodli. Pan Budínský mne sledoval při posledních zápasech v Chomutově. Zájem Děčína mne potěšil. Jsem opravdu rád, že  klub staví hlavně na českých hráčích. Podle mne jsou hráči z USA sobci. Honí si statistiky 
a střílejí pomalu ze šatny," nebral si jednatřicetiletý košíkář žádné servítky.

Bosák věří, že se může zlepšit i po kondiční stránce. „Těším se na spolupráci s kondičním trenérem Vláďou Hojkou. Třeba Luboš Stria se tu neuvěřitelně zlepšil. Ale Vláďa nám dává do těla, myslel jsem, že tam vykrvácím," smála se nová děčínská posila.

Dokáže se Pavel Bosák v Děčíně zklidnit? „S trenérem jsme si sedli a mluvili o tom. Nebude to tolerovat. Ale já to nedělal všude, v dobrých týmech jsem byl v pohodě," dušuje se hráč, který má zkušenosti třeba ze slovenské ligy.

A co děčínští fanoušci? „Na ty se samozřejmě těším. Lepší hrát před plným kotlem než chcíplou halou," dodal Bosák upřímně.