Letos nejlepší tým v české lize a úřadující vicemistr měl při své cestě za obhajobou finálové účasti v tuzemském poháru namále!

Basketbalisté Děčína se ve čtvrtfinále natrápili s rezervou Nymburka a nakonec museli zabrat ze všech sil, aby outsidera vyřadili. Válečníci ze severu, kteří tentokrát nedostáli svému jménu, postoupili do Final Four po nečekaně těsném vítězství 72:67.

Postupové oslavy? Na ty Děčínští ve středu večer neměli chuť. Není divu, vždyť z původně jednoznačného utkání se stalo drama. Povinnou výhru vydřel favorit až v poslední minutě, ve které Pomikálek s Vyoralem strhli skóre z 67:67 na 72:67. Kouč Pavel Budínský se po utkání do svých hráčů pustil a ostře je zkritizoval za přístup.

„Předvedli jsme směšný, trapný a hanebný výkon. Někteří hráči si mysleli, že nebudou muset vynaložit žádné úsilí a opak byl pravdou," zlobil se bývalý reprezentační lodivod. Budínský věří, že tahle lekce vrátí tým zpátky na zem. „Tohle bylo výborné utkání, aby si každý uvědomil, že bez poctivé práce a normálního profesionálního výkonu se nemůžeme měřit s nikým."

Naopak na domácí straně panovalo i přes vyřazení velké spokojení. „Chtěl bych vyslovit velké poděkování našim hráčům. Pro ně to byl svátek a mrzí mě, že jsem nemohl otočit více hráčů, protože všech dvanáct by si to zasloužilo za svou práci v tréninku a v zápasech. Bohužel, nebo bohudík, byl zápas příliš těsný na to, abychom mohli hrát v širší rotaci," usmál se trenér béčka Nymburka Luboš Růžička, jehož tým ukázal sílu už v osmifinále, ve kterém zařídil ostudu ligovému Ústí.

„Děčín jsme udrželi na 72 bodech a to je skvělé číslo. Kluci ukázali, že i v takovém raném věku jsou vyspělí. Na jednu stranu je škoda, že nám los přidělil Děčín, který se nevzdává. To je takové naše malé vítězství, že jsme je donutili hrát v takové sestavě a naplno," dodal pro klubový web.

Děčín fiasko odvrátil, na jedno čtvrtfinálové překvapení ale přece jen došlo. Postaral se o to Kolín, který nečekaně vyřadil obhájce trofeje z Prostějova po domácí výhře 97:76. Hanákům o víkendu skončila v Pardubicích desetizápasová vítězná šňůra v lize, jejíž součástí byla i prosincová výhra nad Kolínem až v prodloužení, tentokrát už se Středočechům podařilo překvapení dokonat.

„Řekli jsme si, že pokud chceme vyhrát, musíme odehrát naše nejlepší utkání, a to se povedlo," pravil domácí trenér Predrag Benáček.

„Domácí vyhráli zaslouženě. Vedli prakticky celý zápas, hráli velmi dobře, na rozdíl od nás. My jsme se nemohli opřít o podkošové hráče, kteří hodně chybovali. Do poslední čtvrtiny jsme byli ještě na dostřel, ale potom už jsme zkolabovali úplně," řekl trenér Prostějova Zbyněk Choleva.

Dalším postupujícím do finálového turnaje je Opava, která zvítězila na palubovce Jindřichova Hradce 78:71. Dopředu měly účast ve Final Four jistou Pardubice, které budou 12. a 13. února hostitelem závěrečných bojů. Soutěže se opět nezúčastnil mistrovský Nymburk, vloni trofej získal Prostějov po jasné finálové výhře nad Děčínem. Podaří se Válečníkům reparát?