Sedm z osmi posledních vzájemných zápasů dokázali děčínští basketbalisté nad USK Praha vyhrát. Podobný trend se promítá i do letošní sezony, ve které porazili svěřenci trenéra Pavla Budínského vysokoškoláky třikrát ze čtyř případů v dlouhodobé části Národní basketbalové ligy a po sobotní výhře 71:58 vedou rovněž ve čtvrtfinálové sérii nejvyšší soutěže – 1:0 na zápasy.

První kolo play off se hraje na tři vítězství, dnes od 18:00 je na Folimance na programu zápas číslo dvě.

„Víme, že soupeř bude hladový po tom, aby se zlepšil, aby nás porazil,“ naznačil, co přibližně od druhého zápasu očekává Pavel Budínský, trenér BK Děčín.

Jeho tým se dostal do dobré pohody. „Za stavu 1:0 na zápasy budeme chtít formu potvrdit, na dobré výkony navázat. Je jasné, že by nám druhá výhra v sérii situaci hodně usnadnila. Měli bychom být sebevědomější, přeci jenom ten první zápas musel v hlavách hráčů USK zůstat.“

Na Folimance panuje bojovná nálada. „Prohráli jsme první zápas v Děčíně o třináct bodů, ale stav série je pouze jedna nula a my můžeme hrát opravdu lépe,“ nevzdává boj Ken Scalabroni, trenér vysokoškoláků.

USK hodlá před zápasem číslo dvě zlepšit obranu, doskok a a zejména přesnost střelby. „Série pro nás skončí až po třech prohrách, proto se teď nenervujeme a jdeme dál. Doma bude náš výkon lepší, protože minule bylo procento naší střelby hrozivé,“ prohlásil v rozhovoru pro Deník uzdravený 22letý křídelník Vojtěch Hruban, v sobotu autor 12 bodů poražených.

Podle děčínského trenéra se oba týmy znají, roli bude hrát i prostředí. „Na Folimance má problémy víc týmů. Uvidíme, zda soupeř vsadí na zónu, na to, že se nám nebude dařit střelba z dálky. My musíme vycházet z dobré obrany, pak ani nebudeme muset zopakovat rekordních dvanáct trojek ze soboty,“ dodal Budínský.

Jak už spolu hráli:

13. 4. 2012 Děčín – USK 71:58

7. 4. 2012 USK – Děčín   62:67

10. 3. 2012 Děčín – USK 100:59

19. 11. 2011 USK – Děčín 69:64

28. 9. 2011 Děčín – USK   69:60

4. 12. 2010 Děčín – USK   84:73

13. 10. 2010 USK – Děčín 55:76

10. 3. 2010 Děčín – USK   77:76

 Luboš Stria: Vousy mi nerostou, na play off si nechávám na hlavě oblíbeného kohouta

Byl jednou z klíčových postav BK Děčín v prvním utkání čtvrtfinále play off proti USK Praha (71:58). Dal patnáct bodů, jen se párkrát musel šetřit kvůli velkému počtu faulů. „Rozhodčí hodnotit nemohu, ale reakce našich diváků v průběhu hry asi hovoří za vše,“ podotkl děčínský Luboš Stria.

Luboši, jak se vám proti USK hrálo? Hlavně v první čtvrtině hrál soupeř vyrovnanou partii.
Soupeř na nás vyrukoval se zónovou obranou. Vsadil vše na jednu kartu a myslel si, že nám to tam nebude padat. Naštěstí jsme to trefovali. Dobře jsme bránili a ve druhém poločase už o našem vítězství nebyl pochyb.

O vaší výhře rozhodly hlavně pokusy za tři body.
Na tom právě USK postavil svou taktiku. Stáli na bedně a čekali, jestli se trefíme. A my se trefovali (úsměv).

Celkem jste zaznamenali dvanáct trojek. To je opravdu úctyhodné
Nám to doma hodně střílí, chodíme střílet i ve volném čase. V tomhle jsme zodpovědní a teď se nám to vrátilo.

Je pro vás čtvrtfinále proti USK jakousi rozcvičkou?
To rozhodně ne! V hale USK se může stát cokoliv, tam se vždy hraje těžko. My do toho jdeme naplno a chceme v Praze vyhrát.

Co je na jejich hale tak zvláštního?
Je to tam opravdu specifické. Špatně se tam střílí a USK z toho pak těží. Mohli bychom znervóznět a to by pak byla voda na jejich mlýn. Ale dobře bráníme a myslím, že to zvládneme.

Pražský celek jste porazili v posledním utkání před play off, nyní i v prvním utkání čtvrtfinále doma. Povzbudí tyto výsledky vaši psychiku?
Určitě, bylo to pro nás důležité. Osobně si myslím, že když vyhrajeme v Praze, bude rozhodnuto.

Vašim divákům se nelíbil výkon rozhodčích…
Viděli jste to sami, já rozhodčí nemohu hodnotit. Ale myslím si, že reakce haly mluví za všechno.

Sledujete druhou sérii, kde hraje Prostějov?
Hrají ve stejný čas, akorát v poločase jsme věděli, že vedou asi o dvacet bodů. Myslím si, že Prostějov si postup bez problémů uhájí. Ale my se musíme koukat hlavně sami na sebe a přejít přes pražský USK.

Chyběl vám na palubovce Jakub Houška?
Na lavičce nás výborně hecoval (úsměv). Chyběly nám jeho doskoky, naštěstí jsme to zvládli i bez něj. Snad se jeho vykloubený palec dá co nejdříve do kupy.

Máte nějaký rituál pro vyřazovací boje?
Nic speciálního, jen asi delší vousy. Mne ale nerostou.

Takže vy nemusíte nic?
Ano, nosit kohouta na hlavě. Toho tam mám celoročně, takže žádný problém (smích).