Premiéru ozdobí účast nymburských mistrů, kteří se oproti zvyklostem zapojí už do základní části NBL. Soutěž se vrátila k několik let starému modelu s dvojkolovou základní částí a nadstavbovými boji ve výkonnostních skupinách.

„V tomto modelu bude záležet na každém zápase, na každém vítězství i prohře. Bude zkrátka méně prostoru na hluchá období, na různé poklesy formy. Ve čtyřkolovém systému se tohle tolik neřeší, protože zápasů jsou mraky," řekl trenér stříbrné děčínské party Pavel Budínský. „I nám se více zamlouvala čtyřkolová základní část," přiznal regionální shodu ústecký kouč Antonín Pišťecký.

DĚČÍN: LÉTO VE ZNAMENÍ NÁVRATU PAVLA HOUŠKY

Událostí děčínského léta je návrat ztraceného syna 32letého pivota Pavla Houšky (203 cm, 108 kg). „S doplněním kádru jsme v rámci možností spokojeni. Ideální by bylo, kdyby byl současný stav v hráčském kádru konečný. To by znamenalo, že budeme hrát dobře a fajn by to bylo i z hlediska vyrovnaného rozpočtu," uvedl děčínský generální manažer Lukáš Houser.

Jeho Válečníci v létě nečekaně přišli o americkou akvizici Tamarcia Wilsona, měl vážné rodinné důvody. „Po příchodu pivota Jakuba Krakoviče a s tím spojené alternativě návratu Tomáše Pomikálka na jeho křídlo už jsme na odchod Wilsona více reagovat nechtěli. Jsme rádi, že je kádr až na drobné šrámy na start připraven."

Děčín je basketbalové město, fanoušci jsou už na nohou a hala v Maroldově ulici bude praskat ve švech. Tradičně. V sobotu se v ní představí Ostrava. „Na premiéru se těšíme moc. Po dlouhé pauze je začátek ligy hned prvním z vrcholů sezony. Los je asi přijatelný, doma se role favorita nezříkáme, avšak na druhou stranu pro nás Ostrava není úplně čitelná. Nastalo u ní hodně změn, někdo odešel, přišel, neznáme její zahraniční hráče…"

V podobném duchu hovořil generální manažer po dvou finálových účastech i o ambicích klubu. „Chceme hrát o medaile, bavit lidi basketem. Víme, že o finále se budou snažit Pardubice, silná bude Opava, ambiciózní Prostějov, nahoru jde Kolín, velice slušnou přípravu měl USK Praha. Čeká nás zajímavá sezona."

První bitvu sezony Válečníci ztratili. Nepodařilo se jim získat pořadatelství Final Four národního poháru do Děčína. „Přednost dostal Prostějov, to je škoda a mrzí mě to. U nás basket táhne, bylo by plno. Jsem zvědavý, zda naplní barák v Prostějově… Ale je to rozhodnutí federace a musíme ho jen respektovat."

ÚSTÍ: LÉTO VE ZNAMENÍ NOVÉHO TRENÉRA

Horké léto za sebou mají i v Ústí nad Labem. Událostí číslo jedna je konec trenéra Martina Stavěla, kterého nahradil další srdcař a patriot Antonín Pištěcký. K prvnímu mužstvu se přesunul od mládeže. „A zásadním způsobem jsme museli sáhnout i do hráčského kádru," připomněl prázdninové rošády v kabině ústecký manažer Tomáš Hrubý s tím, že se fanoušci Pand mají na co těšit.

Ústecká parta se v sobotu vydá do Opavy. „To je na úvod těžký soupeř, ale jdeme do ligy po hlavně a budeme se snažit uhrát dobrá výsledek. Pak ve středu hostíme rivala ze Svitav. Budeme v roli favorita a doma chceme vyhrát."

V kádru došlo k plejádě změn, ale filozofií vedení klubu bylo posílit českou osu týmu. „Snažili jsme se poskládat mančaft co nejlépe. Jak se nám to povedlo, ukáže až čas, dejte nám dva tři měsíce," uvedl šéf Hrubý.

Sluneta je před startem téměř kompletní. Výjimkou je zkušený 31letý pivot David Šteffel (211 cm, 105 kg), jenž se vrací po návratu z Prostějova a operaci zad k tréninku. „Na smlouvě jsem se domluvil za pět minut," prozradil v rozhovoru pro Deník Šteffel. Do ligy by mohl naskočit za dva až tři týdny. „Jeho rekonvalescence jde podle plánu, že start NBL nestihne, s tím jsme počítali," prohlásil ústecký manažer.

Rovněž druhý zástupce severních Čech má ambice. „Chceme se dostat do play off, chceme se vyhnout prvnímu, tedy zřejmě opět Nymburku. Úkol je jasný – hrát vyřazovací boje a jít do nich nejhůře ze sedmé příčky," nastínil plány Hrubý.

Budínský: „Plody úspěchu si pěstuje i sklidí každý sám."

Pavel Budínský, ikonický trenér děčínských basketbalistů, touží zopakovat finále a udržet dobu stříbrnou. Úspěšný 42letý kouč, jenž po dvanácti sezonách prodloužil v lednu kontrakt do roku 2020, věří, že tým dobře připravil.

O PŘÍPRAVĚ: „Přišli dva pivoti, Pavel Houška a Jakub Krakovič. Pilovali jsme souhru a součinnost. Jsem rád, že se nám daří spolupráce s kluby z Německa, Polska i Slovenska."

O HOUŠKOVI: „Je to podobné, jako když se vrátil Levell Sanders. Bude důležité, jak si sedne s naší mladou rozehrávačskou dvojicí, ale pracujeme na tom, aby byl v komfortu, a obráceně, aby tým se cítil komfortně s ním."

O KRAKOVIČOVI: „Je to velmi poctivý a technicky velmi zdatný hráč. Doplní naši podkošovou trojici veteránů a to je super."

O AMBICÍCH: „Nebudeme alibisté a musíme říct, že chceme bojovat o ty mety nejvyšší. Rádi bychom zopakovali minulé úspěchy a touha i chuť hrát potřetí finále v řadě je obrovská. Na druhou stranu víme, že to nebude lehké. Liga i pohár budou vyrovnané."

O BUDOUCNOSTI: „Postupně procházíme systematickou generační obměnou. V posledních letech přišli mladí hráči, například Vyoral, Šiška, Kroutil a Ježek. A tihle hráči jsou dnes v pozici, o které se jiným může jen zdát. U nás razíme to, že každý si plody úspěchu vypěstuje sám, a sám si je také sklidí."