Děčínská basketbalová hala byla v 1. kole Mattoni NBL tradičně nacpaná k prasknutí – vyprodáno 1 200 diváků. Přispělo k tomu několik faktorů – zahájení sezony, velmi silný soupeř, Levell Sanders na druhé straně barikády a hlavně návrat Luboše Bartoně po 15 letech do děčínského dresu. Reprezentační kapitán přispěl svým výkonem a deseti body k výhře nad Pardubicemi 80:67. „Ještě to ale skřípalo, byl jsem s týmem pouhé dva dny," přiznal zkušený basketbalista.

Hráč s číslem 31 se tak vrátil do klubu, který mu otevřel cestu do světového basketbalu. „Děkuji Děčínu, že mi dal možnost hrát v jeho barvách. Atmosféra tu byla prostě skvělá. Pana Bednáře znám 15 let, jsem rád, že od nás dostal ke svému životnímu jubileu (90 let) dárek v podobě vítězství. Poděkování patří také klukům, že byli schopni mne zařadit mezi sebe," pravil skromně Bartoň.

Na úvod sezony Válečníci předvedli velmi dobrý výkon a připsali si skalp těžkého soupeře. „Míč byl pořád v pohybu, tím jsme zastínili hodně našich chyb. Tak by se měl hrát basketbal, aby to nebylo pořád pět na pět. Dařila se nám také střelba z dálky. S výkonem družstva jsem spokojený, víceméně panuje spokojenost i s mým výkonem. Měl jsem tam některé horší momenty, ale člověk si nemůže myslet, že hned první zápas bude excelentní," přiznává český reprezentant.

PARÁDA! Děčínští basketbalisté (v bílém) v prvním kole Matonni NBL doma porazili Pardubice 80:67.Přítomnost zkušeného harcovníka si pochvaloval i děčínský kouč Pavel Budínský. „Mít v sestavě takovou osobnost je prostě příjemné. Já Luboše respektuji, dokázal v basketbalovém životě spoustu věcí. O jeho návratu jsme se bavili každé léto už čtyři roky, vše bylo na žoviální úrovni. Může nám pomoci svým klidem, přehledem a rozvahou, mladší hráči se mohou učit na jeho přístupu," popsal přínos třiatřicetiletého košíkáře.

Podle Budínského se Bartoň v týmu dobře adaptoval, ačkoliv času bylo tragicky málo. „Věřím, že to pro Luboše nebylo lehké. Z Barcelony mu do Děčína trvala cesta zhruba dvanáct hodin. Absolvoval jen jeden trénink, kde ode mne dostal jakýsi koncept. Je na něm cítit hlad hrát a je vidět, že mu basketbal chybí. Předvedl to, co jsem čekal. Sice mu to tam ze začátku nepadalo, ale ve druhém poločase byl důležitým faktorem, který hru uklidnil a trefil potřebné body," pochvaloval si kormidelník Válečníků.

Děčínští fanoušci patří léta k nejlepším v nejvyšší basketbalové soutěži. A příchod Luboše Bartoně je pro ně velkou odměnou. „Dnes diváci přišli na Luboše Bartoně, nebo Ella Sanderse. Liga potřebuje takový signál. Trochu mi to připomíná výluku v NHL. Luboš potřebuje ale hrát a ne jen trénovat a pak sedět na zadku. A myslím, že hned první utkání bylo hodně těžké, to on potřebuje," dodal Budínský.

Vše se podobá situaci z loňského roku, kdy Bartoň na měsíc zakotvil v týmu USK Praha. „Nějaké podobnosti tam jsou. V roce 2012 jsem naskočil do rozjeté sezony, USK měl velmi špatnou sérii osmi porážek a velmi mladý tým. Teď je to trochu jiné. Je začátek sezony, vracím se na místo činu, z České Lípy to mám kousek, znám tady hodně lidí. Děčín má problém na pozici čtyři pět, jelikož Kubu Houšku trápí zápal plic. Prostě se to hodilo oběma stranám, já jsem chtěl a Děčín také chtěl. Jen doufám, že vzájemná spolupráce bude mít pozitivní budoucnost," pevně věří účastník letošního mistrovství Evropy ve Slovinsku.
Asi největší otázkou, která se honí děčínským fanouškům v hlavách, je, jak dlouho bude Bartoň v děčínském klubu působit. Ani on sám však přesné datum neví. „Minimálně dva zápasy, určitě tu budu do středy. Ale nechci to řešit, nesmím o tom takto přemýšlet. V USK jsem byl měsíc a musel se od všeho oprostit. Mám nové spoluhráče a chuť se učit něčemu novému," vysvětluje děčínský patriot.

Před 15 lety byla v Děčíně jedna tribuna, nyní už jsou v ČEZ Sportcentru dvě. „Je to vlastně dvojnásobná atmosféra, už tehdy jsme hráli okolo čtvrtého místa. A i tehdy tu byl vlastně český tým. Teď je tu pouze Matej Venta, který mi ale stejně připadá jako Čech. Má to svůj půvab, hrát v klubu bez cizinců," spokojeně říká Luboš Bartoň.

Nepřepadla Bartoně jakási nostalgie? Přeci jen se v Děčíně na palubovce proháněl v sezoně 1997/98. Jeho tehdejším vzorem byl Petr Janouch. „Petr bydlí v České Lípě, vidíme se velmi často. Byl to můj mentor, je o 16 let starší. Vozil mne na tréninky, hodně věcí jsem od něj odkoukal. Díky němu jsem zjistil, jak o sebe správně pečovat," vzpomíná.

Na hodnocení děčínských cílů je opravdu velmi brzy, přesto Luboš Bartoň tuší, že by Válečníci mohli mířit vysoko. „Kluci tu mají dobrý základ a věřím, že se můžou zlepšovat. Bude se mířit vysoko, vždy tu byla taková mentalita. První šestka je hodně reálná. Sice tu asi není taková kvalita jako v letech minulých. Ale zase je tu hodně mladých hráčů, kteří mají strop hodně vysoko," dodal Bartoň.